stage

Afstuderen en Stage bij AEMICS

Als MBO, HBO of WO student kun je afstuderen of stage lopen bij AEMICS in Oldenzaal. We zoeken studenten met een technische opleiding in de ICT, Product ontwerp, Mechatronica, Informatica of Elektronica. Bij AEMICS zorgen we voor een uitdagende en leerzame opdracht. We delen graag onze kennis en energie en verwachten dat ook van jou! We hebben opdrachten beschikbaar, maar in overleg kunnen we ook kijken wat het beste bij jou past.

afstuderen en stage bij AEMICS HBO/WO

Als HBO of WO student kun je afstuderen of stage lopen bij AEMICS in Oldenzaal. We zoeken studenten met een technische opleiding in de ICT, Product ontwerp, Mechatronica, Informatica of Elektronica. Bij AEMICS zorgen we voor een uitdagende en leerzame opdracht. We delen graag onze kennis en energie en verwachten dat ook van jou! We hebben opdrachten beschikbaar, maar in overleg kunnen we ook kijken wat het beste bij jou past. 

Als je bij AEMICS afstudeert of een stageopdracht doet, kun je het volgende verwachten:

♦ Uitdagende opdracht passend bij jou en je opleiding.
♦ Goede inhoudelijke begeleiding.
♦ We maken je deel-van-het-geheel met een werkplek tussen collega’s.
♦ Flexibiliteit, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.
♦ Stage vergoeding.
♦ Deelname aan Innovatiehub Oldenzaal

AEMICS is onderdeel van de Innovatiehub Oldenzaal. Dat is een samenwerking van 5 bedrijven ( AEMICS, Contict, Denko ICT, Rabobank en Rosen Europe). Tijdens je periode bij AEMICS leer je ook de andere bedrijven kennen en de studenten die daar een opdracht doen. Twee wekelijks is er een ontwikkelmiddag met een masterclass programma en gezellige activiteiten. Een unieke mogelijkheid om je kennis en netwerk te vergroten. Voor meer informatie kijk op innovatiehuboldenzaal.nl.

We hebben altijd opdrachten op de plank liggen. Hieronder vind je de actuele opdrachten. Staat je droomopdracht er niet bij? Geen paniek! We hebben nog veel meer ideeën en plannen waar jij je mee bezig kunt houden. Kom eens bij AEMICS op bezoek om kennis te maken, dan vertellen we meer over ons werk en krijg je een rondleiding op de ontwikkelafdeling en op de productieafdeling. Daarna kijken we samen waar je interesses liggen, om zo tot een passende opdracht te komen.

Interesse voor een opdracht? Met ons kom je in contact via jobs@aemics.nl, Tom vertelt je graag meer over de opdrachten en mogelijkheden, hij is te vinden via tom@aemics.nl en Berlinda vertelt je graag meer over de AEMICS en wat we voor studenten kunnen betekenen, haar kun je bereiken via berlinda@aemics.nl. Telefonisch zijn we te vinden via 0880 236 427.

OPDRACHTEN HBO/WO

Hartslag en ademhaling meten met Radar
Radar sensoren worden volop toegepast in nieuwe auto's. Mede hierdoor wordt deze technologie steeds goedkoper. Automotive is natuurlijk niet de enige industrie waarbij deze sensor interessant is!
Voor de hand liggende toepassingen zijn het meten van snelheid en afstand tot objecten. Maar wist je bijvoorbeeld dat de scanners bij de douane op het vliegveld met de zelfde technologie werken? Maakt dit het mogelijk om bijvoorbeeld ook hartslag of ademhalingsfrequentie te meten?
In deze opdracht ga je onderzoeken wat de mogelijkheden zijn met de near field radar sensoren die momenteel beschikbaar zijn. Naast een stuk theoretisch onderzoek, zien we het natuurlijk ook graag werken in een test opstelling.

Barcode scanner op Wi-Fi
Nagenoeg elk productiebedrijf gebruikt barcode scanners! Meestal zijn deze echter bedraad of via Bluetooth. Wi-Fi scanners zonder dat je een complete tablet koopt zijn eigenlijk niet te vinden. Tijd om hier verandering in te brengen!
In deze opdracht ga je een Wi-Fi 2D barcode scanner ontwikkelen en integreren in het AEMICS productieprocess. Dit omvat de electronica, mechanica, embedded software en integratie in het ERP systeem. Voor deze proof of concept wordt gedacht aan een oplossing op basis van ESP32 met een 3D geprinte behuizing. De firmware voert de acties uit middels een REST API naar AEMICS.

Integratie seriële barcode scanner met ERP
Door bij AEMICS productie barcode scanners te gaan gebruiken als USB serial apparaat in plaats van een USB keyboard bespaard dit vele klikken. Omdat bijvoorbeeld ERP niet op de voorgrond hoeft te blijven en met een commando barcode snel van functie gewisseld kan worden.
In deze opdracht ga jij de seriele barcode scanner koppelen met het ERP systeem in de web browser. Hierbij wordt gedacht aan het bruiken van de Chrome Web Serial API. Daarnaast ga je onderzoeken op welke manier deze functionaliteit het productie process kan vergemakkelijken en deze integreren in het ERP systeem.

Online Printed Circuit Assemblies bestellen
AEMICS ontwikkeld zelf een ERP systeem om het inkoop, productie en ontwikkelprocess te vergemakelijken. Sinds een aantal jaren kan de klant ook bij veel van deze gegevens middels een portal. Een PCA bestaat uit een board met hierop soms wel honderden verschillende componeten. Het invoeren, controleren en bestellen van deze Bill Of Materials kost veel tijd en de kans op fouten is groot. Vinden van componenten, beschikbaarheid bij distributeurs spelen hierbij een grote rol.
Voor deze opdracht ga jij een bestel functie maken in de AEMICS Vue.js portal voor PCA’s. In de eerste versie zal het invoeren van de BOM nog voornamelijk handmatig zijn, naarmate het project vorderd zal het steeds gemakelijker worden door:
• Upload functies te maken voor csv bestanden
• Suggesties te geven met vergelijkbare componenten in de AEMICS database.
• Controle van voorraden bij AEMICS en distributeurs
• Review verzoeken van nieuwe componenten en BOMs aanvragen bij een werknemer van AEMICS
• Automatisch prijzen aanvragen voor PCB
Veel functionaliteit is al aanwezig: API, ElasticSearch database om componenten te zoeken, Vue.js portal op basis van Nuxt en Bootstrap, Koppeling naar Mattermost voor berichten naar interne gebruikers. Het is aan jou om deze aan te passen en een success van het project te maken!

Embedded platform ontwikkeling met Rust
AEMICS heeft een eigen ontwikkelplatform met embedded boards genaamd PYg boards. Klanten gebruiken deze om snel proof-of-concepts of prototypes te kunnen maken om hun ideeën te testen. Deze boards hebben een STM32 controller en zijn te plaatsen op de “MudPuddle”. Dit is een ontwikkelboard met met switches, LEDs, Wi-Fi en een batterij aansluiting. Op het moment wordt deze geprogrammeerd met microPython.
Rust is een opkomende programmeer taal voor embedded systemen. Linus Torvalds heeft aangegeven dat naast C ook de Linux kernel verder ontwikkeld mag worden in Rust.
In deze opdracht ga je een Platform opzetten waarmee klanten in Rust de PYg boards kunnen programmeren. Natuurlijk willen ze hierbij alle perhiperals van de processor en features van de Mud Puddle kunnen gebruiken.

Positiebepaling met Bluetooth
Ook wel eens op zoek naar je huissleutels thuis? Hier ga jij iets aan doen. Door een Bluetooth tag aan je sleutelsbos te hangen en met Bluetooth development kitjes de signaal sterkte te meten.
In deze opdracht ga je onderzoeken of dit mogelijk is en welke nauwkeurigheid je hiermee kunt halen.

PYg board met Lora Mesh
AEMICS heeft zijn eigen ontwikkelboards met een HAL voor microPython en Rust. De huidige boards zijn op basis van de STM32WB55 en de STM32G4. Voor een aantal applicaties is het handig om een ontwikkelboard met een long-range netwerk te hebben.
In deze opdracht ga jij de electronica en firmware maken voor een ontwikkelboard op basis van de STM32WL55. Dit board heeft een LoraWAN transciever welke dan in de micropython en/of Rust applicatie van de klant gebruikt kan worden. Het uitdagenste deel van de opdracht is wellicht om een netwerk laag toe te voegen om deze boards als mesh netwerk te laten functioneren.

AEMICS Game Pad touch detectie
De game pad is een gadget met 288 LEDs gekoppeld aan de mobiele telefoon om spelletjes op te spelen. Naast weergeven van informatie kan deze ook licht variatie detecteren. Hiermee is het mogelijk om een toch paneel te, het is echter nog niet gelukt om dit nauwkeurig te doen.
In deze opdracht ga jij de “game play experience” van de game pad verbeteren door een neural netwerk maken om nauwkeurige touch detectie te doen. Naast licht intensiteit is waarschijnlijk ook temperal informatie nodig om het doel te bereiken. Met welke game ga je laten zien dat het werkt?

Energie besparen met de ventilatiebox controller
Nagenoeg alle huizen die na 1975 zijn gebouwd hebben mechanische ventilatie. Voor 2015 was het niet gebruikelijk om ze ook met balansventilatie (WTW) uit te rusten. De mechanische ventilatie staat altijd aan in de huizen zonder balansventilatie de koude of warme lucht van buiten halen. Door slim te meten en regelen kan er veel energie bespaard worden zonder nadelen!
Voor deze opdracht ga je een ventilatiebox controller ontwikkelen die in de lucthafvoer en aan de ventilatiebox gekoppeld kan worden. Het enige wat standaard gebruiker kan instellen is “koel” of “warm” houden en geeft als feedback hoeveel energie er bespaard is. Daarnaast heeft de controller middels Wi-Fi een verbinding met de AEMICS cloud. De rest gaat automatisch op basis van:
• CO2, volchtigheid en flow sensoren
• Aansturen van de ventilatiebox
• Verwachte buitentemperatuur/vochtigheid (AEMICS cloud)
• Besparing op basis van ervaring van andere gebruikers (AEMICS cloud)
Natuurlijk zou een koppeling met HomeAssistant ook mooi zijn!

Help! Mijn droomopdracht staat er niet tussen! Geen paniek ...
Staat je droomopdracht er niet bij? Geen paniek! We hebben nog veel meer ideeën en plannen waar jij je mee bezig kunt houden. Kom eens bij AEMICS op bezoek om kennis te maken, dan vertellen we meer over ons werk en krijg je een rondleiding op de ontwikkel afdeling en op de productie afdeling. Daarna kijken we samen waar je interesses liggen, om zo tot een passende opdracht te komen. Komen we er niet uit, dan kunnen we kijken of we binnen de Innovatiehub Oldenzaal een opdracht kunnen vinden of we spreken ons netwerk aan. Wij vinden het belangrijk dat je een goede stage of afstudeer plek krijgt zodat jij je opleiding succesvol kunt afronden!

Stage en eindstage bij AEMICS MBO

Als MBO student kun je stage lopen of je eindstage doen bij AEMICS in Oldenzaal. We zoeken studenten met opleiding Technicus engineering, bij voorkeur mechatronica of elektrotechniek.

Stage bij AEMICS

Het hele schooljaar zijn er stageplaatsen voor alle leerjaren. Je leert bij AEMICS alles wat er bij de productie van elektronica komt kijken. Het machinaal assembleren van printplaten. Handmatig leren solderen van componenten. De voorbereiding van de productie en hoe de verschillende machines geprogrammeerd moeten worden. Controleren van de print platen, testen en programmeren. Ook leer je hoe producten worden samengesteld en wat er logistiek allemaal bij komt kijken.

Eindstage bij AEMICS

In je laatste jaar kun je bij AEMICS een eindstage doen. Je leert alles over elektronica productie en je krijgt een eigen project. Dit kan bijvoorbeeld het optimaliseren van een productieproces zijn of het ontwerpen van een geautomatiseerde tester die gebruikt gaat worden in de productie van AEMICS. Het project wordt zoveel mogelijk passend gemaakt op je kennisniveau en je interesses.

Interesse voor een stage of eindstage? Met ons kom je in contact via jobs@aemics.nl, Tom vertelt je graag meer over de mogelijkheden, hij is te vinden via tom@aemics.nl en Berlinda vertelt je graag meer over de AEMICS en wat we voor studenten kunnen betekenen, haar kun je bereiken via berlinda@aemics.nl. Telefonisch zijn we bereikbaar via 0880 236 427.